PIK = Politiskt InKorrekt, på grund av mycket kärlek - till Israel
Startsidan visar de två senaste artiklarna - samtliga tidigare inlägg återfinns i Bloggarkivet. Läs dem - ingen kronologi

Hakkorset & halvmånen

Detta är en förkortad del av ett blogginlägg som behandlar boken Hakkorset & halvmånen". (Länk hela inlägget febr 2015)

Niclas Sennerteg, en svensk journalist och författare, har grävt i arkiven under flera år och fått fram en mängd viktiga pusselbitar för att förstå nutidens strömningar, och skrivit en mycket intressant bok.
Efter Nazi-Tysklands sammanbrott i maj 1945 försökte tusentals gamla krigsförbrytare komma undan rättvisan genom att lämna Europa.
Den vanligaste flyktplatsen blev naturligt Sydamerika som låg så långt bort man kunde komma på den tiden. 
Vad de flesta har missat är vilket oerhört stort inflytande en mängd gamla nazister fick i uppbyggnaden av de olika arabstaterna i Mellanöstern och vilka ideologiska påföljder detta fått i dagens politik. 
Det är den historien boken berättar.

Stormuftin av Jerusalem, Amin al-Husseini, lierade sig med Adolf Hitler i Berlin och genomförde radiosändningar på arabiska från Tyskland med antisemitisk propaganda, satte upp muslimska SS-trupper med frivilliga från Balkan och blev lovad sin beskärda del av Mellanöstern där alla judar skulle mördas, allt efter att Hitler hade segrat i kriget.
Men historien tog som tur var en annan vändning, al-Husseinis inflytande bleknade och han gled ur historien ganska snart efter krigsslutet. 
Det är en fascinerande historia som rullas upp, väl underbyggd av verifierbara fakta och varningsflagg när sådana saknas, detta ger förtroende för författarens intentioner att inte skapa en ryktesspridning utan substans.

En av de mest tongivande nazisterna blev general Wilhelm Fahrmbacher. Han anställdes av den egyptiska regeringen och runt honom samlades över hundra tyska militärer. De byggde upp och moderniserade Egyptens krigsmakt med en samlad erfarenhet från ett världskrig, de startade krigsflygplansforskning, militär raketforskning och utbildade armén i stridsteknik och organisation.
De reste runt i Sinai öken för att rekognosera terrängen och planerade framtida anfallskrig mot Israel. Liknande projekt pågick i andra arabiska länder, inte minst i Syrien. Ett effektivt propagandamaskineri byggdes upp som utbildade ländernas invånare i antisemitism och antisionism, något som givit ett seglivat avtryck i dagens politik. 
Nazisterna och de arabiska regimerna har ju en gemensam fiende än i dag - den judiska staten Israel.

Jag hoppas att denna bok kommer på fler språk än svenska, jag unnar er alla att få läsa "Hakkorset & Halvmånen". 
För mer information om bokens förlag, e-bok och möjlighet att köpa den rekommenderar jag denna länk: Natur&Kultur hemsida

Det är ett ödets ironi hur vi i väst - inte minst i Sverige - i våra dagar får känna på den rekyleffekt som nazisternas påverkan i arabvärlden har skapat i och med den stora invandringen från Mellanöstern i modern tid.
En av slutsatserna i Niclas Sennertegs bok är att den enorma antisemitism, som förekommer i arabvärlden idag, inplanterades av den nazistiska propagandamaskinen under och efter det Andra Världskriget.
Utan den skulle Adolf Hitlers Mein Kamp och Sions vises protokoll aldrig kunnat bli bestseller Kairo, Amman, Damaskus eller Beirut ända fram i våra dagar.

Förlag Natur & Kultur, Stockholm 2014
ISBN 978-91-27-13260-3  F      (Finns även som pocketbok 2016)
Över 400 fullmatade sidor plus 70 sidor källhänvisningar och register.