PIK = Politiskt InKorrekt, på grund av mycket kärlek - till Israel
Startsidan visar de två senaste artiklarna - samtliga tidigare inlägg återfinns i Bloggarkivet. Läs dem - ingen kronologi

Världens medelpunkt

Världens medelpunkt, Det moderna Israels historia - 

Sven Reichmann

Ibland använder vi ordet Bibel lite slarvigt. När vi talar om en bok som betyder mycket för oss eller som sammanfattar något ämne bättre än många andra böcker kallar vi den ibland för t.ex "matbibel", "bantningsbibel" osv. 
Jag har i min ägo en bok som bär titeln "Bordshockeybibeln", den handlar kort och gott om allt om bordshockey, spelets historia, regler, tips och anekdoter. 

Det finns ju bara en Bibel, men om jag skulle välja en bok om det moderna Israels historia som ofta tas ner från bokhyllan och används av mig är det Sven Reichmanns bok Världens medelpunkt. Vi kan kalla den för min personliga "Israelbibel".
Reichmann, (1939-) född i Bromma men uppvuxen i Göteborg,  har på ca 230 sidor lyckats "koka ner" historien om den nutida staten Israels födelse på ett lättläst och överskådligt sätt. Detta är en bok för dig som inte känner dig beläst, du behöver inte ha stora förkunskaper i ämnet. 
Genom 43 kapitel behandlas allt från korståg och tidig kristen prosionism till judarnas återvändande, Israels utropande och de olika krigen. 
Bakgrunden till terrorismen, PLO:s bildande och politisk oro följs upp med krigen i övriga Mellanöstern och dess kopplingar till Israel, och mycket, mycket mer.
Jag kan bara rekommendera alla som är minsta intresserade av Israels moderna historia, (dvs efterbiblisk tid) att skaffa denna bok. Det är lätt att hitta avsnitt om olika ämnen, så du behöver inte läsa hela boken i ett svep för att hitta Reichmanns framställning av de olika händelserna. Men jag tror du vill läsa hela boken när du väl börjat. Perfekt för både nybörjaren och den mer insatte läsaren.
Sven Reichmann gör ingen hemlighet av att han är positiv till Israel, något som känns mer äkta än de böcker i ämnet som utger sig för att vara neutrala men avslöjas som partiska. Känner man dessutom till Reichmanns noggrannhet och  iver för källforskning blir detta inget stort problem.
Sist i boken finner vi ett ganska stort källregister och adresser till olika hemsidor på internet för vidare studier.
Förlag: XP Media, 2006   
Recenserat 2014-03-20