PIK = Politiskt InKorrekt, på grund av mycket kärlek - till Israel
Startsidan visar de två senaste artiklarna - samtliga tidigare inlägg återfinns i Bloggarkivet. Läs dem - ingen kronologi

tisdag 23 december 2014

Favorit i repris

Julbutik i arabiska kvarteret, Gamla stan i Jerusalem Foto:Bertil
Jag satt och zappade mellan olika tidningar på internet. 
Plötsligt fastnade jag för en rubrik: "Israel bombade Gaza i natt". 
Tänk att de där israelerna inte kan hålla fingrarna borta från avfyrningsknappen!!
Det var finska Hufvudstads-bladet som drog på med denna rubrik 20 december 2014.
Jag vill verkligen inte göra mig lustig över att raketer och bomber sänds fram och tillbaka över människor, var det än sker på jorden. Det har varit ett fruktansvärt år - det 2014 som ligger bakom oss -  men det finns anledning att höja på ögonbrynen över denna artikels rubrik och brödtext.
Artikeln fortsatte: "Israel har genomfört en flygräd mot mål på Gazaremsan efter en paus på flera månader. Enligt palestinska myndigheter skadades ingen i angreppet natten till lördagen"
Men läser man färdigt hela artikeln visar det sig att angreppet var ett svar på en palestinsk raketattack några timmar tidigare. Enligt artikeln var det Israels första flygattack sedan augusti, då parterna - Israel och Hamas - ingick ett avtal om eldupphör efter 50 dagars strider. Men det palestinska raketanfallet var det tredje under perioden. 
Varför lyder då inte rubriken: "Raket mot Israel för tredje gången" eller "Israel svarade på raketbeskjutning".
Ingen har ju påstått (annat än en medvetet snedvriden tidningsrubrik) att Israel började skjuta.
En kommentar från läsarna fanns att begrunda: "Naturligtvis ännu en krigsförbrytelse mot Gazaremsan som inte har möjlighet att försvara sig mot intensivt flyganfall, att inte väst inser detta."

Nå, så värst intensivt anfall lär det ju inte ha varit, och Israel har ju all rätt att reagera på beskjutning mot civila mål, dessutom enligt artikeln för tredje gången innan man svarar. 
Bilden som presenterades i artikeln visar en omkullvällt moskébyggnad. Inte mycket talar för att det var ett resultat av det aktuella israeliska bombanfallet utan snarare en arkivbild, för att förhöja effekten. Det framgår dock inte.
Vi har sett detta så många gånger förut, sättet att presentera nyheter från konflikterna i Mellanöstern. En favorit i repris. Läs gärna artikeln här
Man kan presentera nyheter på fler än ett sätt, och man kan läsa och tolka dem olika också...