PIK = Politiskt InKorrekt, på grund av mycket kärlek - till Israel
Startsidan visar de två senaste artiklarna - samtliga tidigare inlägg återfinns i Bloggarkivet. Läs dem - ingen kronologi

lördag 7 februari 2015

Hakkorset & Halvmånen

Bokomslag 
Jag fick en tjock bok i julklapp. Över 400 fullmatade sidor PLUS 70 sidor källhänvisningar och register. 
Min fru visste att jag önskade mig just den boken. Niclas Sennerteg, en svensk journalist och författare, har grävt i arkiven under flera år och fått fram en mängd viktiga pusselbitar för att förstå nutidens strömningar, och skrivit en mycket intressant bok.
Efter Nazi-Tysklands sammanbrott i maj 1945 försökte tusentals gamla krigsförbrytare komma undan rättvisan genom att lämna Europa.
Den vanligaste flyktplatsen blev naturligt Sydamerika som låg så långt bort man kunde komma på den tiden. 
Vad de flesta har missat är vilket oerhört stort inflytande en mängd gamla nazister fick i uppbyggnaden av de olika arabstaterna i Mellanöstern och vilka ideologiska påföljder detta fått i dagens politik. 
Det är den historien boken berättar.

Att stormuftin av Jerusalem, Amin al-Husseini, lierade sig med Adolf Hitler i Berlin under kriget är ju gamla nyheter och kända fakta som ofta omnämns i berättelsen om det Andra Världskriget. Han genomförde radiosändningar på arabiska från Tyskland med antisemitisk propaganda, satte upp muslimska SS-trupper med frivilliga från Balkan och blev lovad sin beskärda del av Mellanöstern där alla judar skulle mördas, allt efter att Hitler hade segrat i kriget.
Men historien tog en annan vändning, al-Husseinis inflytande bleknade och han gled ur historien ganska snart efter krigsslutet. Efter att det muslimska ledarskapet frotterade sig i Europas centrum under 1940-talet flyttade européerna istället till arabvärlden efter kriget. 
Dåvarande Väst-Tyskland var fullt medvetna om sakernas tillstånd, många gamla ledande nazistiska politiker och militärer från Hitler-Tyskland bereddes, helt öppet, plats i uppbyggandet av det nya Tyskland. Amerikanska CIA och andra västliga underrättelsetjänster utnyttjade tyskarna som dubbelagenter, till och med Israel hade agenter inne i händelsernas mitt.
Det är en fascinerande historia som rullas upp, väl underbyggd av verifierbara fakta och varningsflagg när sådana saknas, detta ger förtroende för författarens intentioner att inte skapa en ryktesspridning utan substans.
En av de mest tongivande nazisterna blev general Wilhelm Fahrmbacher. Han anställdes av den egyptiska regeringen och runt honom samlades över hundra tyska militärer. De byggde upp och moderniserade Egyptens krigsmakt med en samlad erfarenhet från ett världskrig, de startade krigsflygplansforskning, militär raketforskning och utbildade armén i stridsteknik och organisation.
De reste runt i Sinai öken för att rekognosera terrängen och planerade framtida anfallskrig mot Israel. Liknande projekt pågick i andra arabiska länder, inte minst i Syrien. Ett effektivt propagandamaskineri byggdes upp som utbildade ländernas invånare i antisemitism och antisionism, något som givit ett seglivat avtryck i dagens politik. 
Nazisterna och de arabiska regimerna har ju en gemensam fiende än i dag - den judiska staten Israel.

Jag hoppas att denna bok kommer på fler språk än svenska, jag unnar alla er läsare av min blogg, som jag vet finns lite här och där på jordklotet (jag kan se det bakom kulisserna i bloggens verktyg) att få läsa "Hakkorset & Halvmånen". 
För mer information om bokens förlag, e-bok och möjlighet att köpa den rekommenderar jag denna länk: Natur&Kultur hemsida

Det är ett ödets ironi hur vi i väst - inte minst i Sverige - i våra dagar får känna på den rekyleffekt som nazisternas påverkan i arabvärlden har skapat i och med den stora invandringen från Mellanöstern i modern tid. En av slutsatserna i Niclas Sennertegs bok är att den enorma antisemitism, som förekommer i arabvärlden idag, inplanterades av den nazistiska propagandamaskinen under och efter det Andra Världskriget.
Utan den skulle Adolf Hitlers Mein Kamp och Sions vises protokoll aldrig kunnat bli bestseller Kairo, Amman, Damaskus eller Beirut ända fram i våra dagar.  

Sverige bekämpar extrema högerpartier och nynazism i vårt land. BRA! 
Men vi är synnerligen naiva när det gäller den mylla som de behövande flyktingarna växt upp i, och sedan barnsben bär med sig från krigets Mellanöstern. Jag har träffat många invandrare från Mellanöstern genom mitt arbete som målare. Jag har varit i deras hem och målat och tapetserat, men också haft arabiska arbetskamrater. Jag älskar att jobba med dem och ingen bjuder på godare te och hembakta kakor än äldre kvinnor från Syrien, Libanon eller något annat av länderna i regionen. De är vänliga, arbetsamma och spännande. 
Men jag vågar inte berätta rakt ut att jag sympatiserar med, och älskar Israel. Då mörknar ofta deras blickar, jag har testat så jag vet vad jag pratar om. Dessa människor har, utan att veta det själva, uppfostrats i ett judehat som vi "gammelsvenskar" inte kan förstå. Detta hat blommar sedan tyvärr ofta ut mot judarna i Sverige. SVTs program "Uppdrag granskning" visade  för en kort tid sedan övertydligt vad det handlar om. 
Även Islamofobin växer sig stark i Europa, bland annat på grund av den stora flyktingströmmen som drabbar många länder, inte minst Sverige. Hatet och hotet mot enskilda muslimer måste givetvis bekämpas.

Somalias bandylandslag Foto: TV5
Ett motgift mot islamofobi är att gå på bio och se dokumentärfilmen "Filip och Fredrik presenterar: Trevligt folk", som handlar om projektet då somaliska invandrare i Borlänge, (en mindre stad i Sverige) skapade ett bandylandslag och deltog i världsmästerskapen i Irkutsk, Sibirien. 

Jag skrattade och grät oavbrutet under hela visningen. Samtidigt.
Trailer Youtube  Rekommenderas varmt!

Det har blivit en märklig rundgång i historien. Världen spillde mycket blod för att krossa nazismens ideologi 1945, nu importerar vi på nytt dess frukt genom efterkrigstidens nazistiska inflytande i Mellanöstern.
Först växte det fram nazism på 1930-talet, en ideologi som hatade judar och gjorde allt för att förinta dem.
När det dåtida nazistiska riket sedan gick under flyttade många av de gamla krigsförbrytarna till arabvärlden, där de fick skydd och kunde fortsätta sina liv i frihet. De påverkade ledarna och folken där kraftigt, och hjälpte till i flera krig och utrotningsförsök som riktades mot den unga, judiska staten Israel. 
Nu krackelerar hela arabvärlden, den arabiska våren har övergått i vinter och hundratusentals människor flyr för sina liv - många av dem till Sverige. Det är vår skyldighet att hjälpa dem!
Men vi behöver lära oss att hantera den antisemitism som följer med.
De kommer från ett samhälle som lär barnen att judar är onda undermänniskor, retorik hämtad direkt från 1930-40 talens nazipropaganda. Vi behöver veta att många av dessa människor har detta medfödda judehat med sig i bagaget som sedan exponeras på svenska judar, svenskar som själva arbetar och betalar skatt som i sin tur finansierar invandringen,  eller som återfinns inom de politiska beslutsfattande organen som säger ja till en stor flyktinginvandring.
Tacken till Europas judar har blivit att behöva bli utsatta för hundratals hatbrott, överfall och hot.

Slutsats: Ta dig tid och läs "Hakkorset och halvmånen", det är en viktig bok.
Jag ska här bjuda er läsare på en bonus, nämligen ännu en recension av boken, presenterad på Svensk Israelinformations Snabbnytt 6 februari 2015. (Du har väl beställt Snabbnytt själv? Om inte, gör det genom länk till höger på denna hemsida)
Det är egentligen en kopia av ett inlägg på bloggen Cornucopia? 25 nov 2014, författad av Lars Wilderäng.
Länk till recentionen: Cornucopia/Hakkorset&Halvmånen

Avslutningsvis vill jag ge Lars Wilderäng credit för att han i slutet av sitt inlägg erkänner att han bara hunnit bläddrat lite i boken innan han skrev sin recension, inte läst den i sin helhet...
Det har jag! Noga.