PIK = Politiskt InKorrekt, på grund av mycket kärlek - till Israel
Startsidan visar de två senaste artiklarna - samtliga tidigare inlägg återfinns i Bloggarkivet. Läs dem - ingen kronologi

fredag 10 april 2015

Vår i Israel

Vår i Netanya vid Medelhavet  Foto:Bertil
Det är vår i Israel. 
Jag och hustrun har nyss kommit hem från ännu en resa dit. Aldrig tidigare har jag besökt Israel så tidigt på året. Det grönskade och blommade på ett helt annat sätt än det gör under sommar och höst. Vattnet i Medelhavet var kallare än jag tidigare upplevt, men inte kallare än många sommarbad i Sverige, så det blev flera dopp vid Netanyas underbara sandstrand.

Jag blir rörd av att se alla judiska människor strosa fram i världens enda judiska land. Man ser aldrig en person med judisk kippa på en gata i Sverige numera. I Israel kan det judiska folket leva ut sin judiska identitet, i den grad de själva vill. 
Men man ser också alla andra varianter av människotyper och folkslag, hudfärg, trosinriktningar,  klädval etc. 
Om man följer debatten i Sverige om Israel kan man lätt få intrycket att det bara finns judar i Israel. Att allt styrs och påverkas av judiska, religiösa lagar. Inget kan vara mer fel. Detta blir särskilt tydligt i Jerusalem. Den staden är multireligiös. Dessutom är var femte israel arab.
Vi såg muslimer som låg på sina bara knän på gatan och bad vid bönetimman och minareternas utrop skallar över de muslimska samhällena inkl stora delar av Jerusalem.
Vi såg kristna variationer som jag inte trodde fanns, Grekisk-ortodoxa, Rysk-ordodoxa och Romersk- katolska präster och nunnor i alla variationer. Naturligtvis också frikyrkliga turistgrupper från världens alla hörn. Afrikaner, indier, sydamerikaner och sydkoreaner osv. Många tycks vara evangeliskt kristna, andra katolska men naturligtvis också sekulära, dvs turister i största allmänhet. Finns det något vackrare än 50 afrikaner i vackra, färgglada traditionella kläder, som sjunger innerliga andliga sånger i sina speciella stämmor vid Trädgårdsgraven i Jerusalem, på sitt oefterhärmeliga sätt?
Jag tror inte det.

Jerusalem måste också vara en av världens mest fotograferade städer. Det tas kort på längden och tvären, överallt och hela tiden. Ofta får man rycka in och ta ett foto med någon främlings kamera, så att alla i det sällskapet kan vara med på bilden, med någon känd plats som bakgrund. 

Vi bodde några nätter på hotell New Imperial innanför Jaffaporten i Jerusalems gamla stad. 
Detta hotell har haft flera riktigt kända gäster under de drygt hundra år som det funnits. 
Jaffaporten   Foto:Bertil 
Den tyske kejsaren Willhelm II lär ha bott där under sin  6-dagarsvistelse i Jerusalem 1898. Hotellet hette på den tiden Grand Hotel, och kejsaren med maka bodde i rum nr 25. Det var vid detta tillfälle som det beslutades att han inte skulle behöva gå genom den trånga Jaffaporten till fots, utan en ca 12 meter lång (jag stegade själv vid ett tillfälle) del av den gamla stadsmuren revs så att det kejserliga följet skulle kunna rida in i staden med häst och vagn. Hålet används nu för tiden som bilväg in till Old city.
Vi hade en storslagen överblick över Jaffaporten och övriga Jerusalem från hotellets tak-terrass.

Den svenska Nobelpristagaren, författarinnan Selma Lagerlöf, bodde i rum nr 11 då hon skrev romanen "Jerusalem", år 1900. Boken, som är en av Lagerlöfs mest omtyckta, handlar om den grupp svenskar som lämnade sitt hemland för att möta Jesus i den heliga staden i slutet av 1800-talet. De var de så kallade Nås-svenskarna,  uppkallade efter sin hemby. De bosatte sig inte långt från New Imperial, någon kilometer norr om gamla stan vid American Colony, som idag är ett lyxigt hotell.
En liten permanent utställning utanför Selmas rum på New Imperial finns att beskåda, med foton och tidningsartiklar från hennes vistelse i staden.

En ung Lewi Petrus  Foto: Okänd
Den svenska pingströrelsens grundare, Lewi Petrus (1884-1974), besökte Palestina 1922, ca 5 år efter britternas maktövertagande efter det Osmanska riket. Vid hemkomsten från denna, hans första resa till Bibelns land, skrev han en reseskildring som utgavs samma år med titeln "Resor och rön i Palestina", en bok som jag nyligen hittade på ett bokantikvariat och läste med stor behållning. Han stannade dock bara en natt på detta hotell då priset översteg hans ekonomiska budget. Ett rum på Grand New Imperial -  namntillägget "New" motiverades förmodligen av byte av imperium, från Osmanska riket till Storbritannien - kostade då 1 pund och 20 piastrar, nästan 22 svenska kronor, motsvarande ca 2,5 USD med dagens växelkurs. Pengarna hade verkligen ett annat värde på den tiden. Ett annat komiskt exempel på det är att Lewi Petrus också berättade att han köpte en hel bananstock av en arab vid Jordanfloden för 1 krona och 10 öre. (0,12 USD)
Han skrev senare  ännu en reseskildring från sin andra resa till den nyfödda staten Israel 1950, med titeln "I Jesu land", detta efter att staten hade bildats 1948. Denna bok läser jag nu i skrivande stund.
Vilket nummer Lewi Petrus rum hade, vid hans enda natt på hotel New Imperial 1922, framgick inte av boken, men vi bodde i alla fall i rum 49 under fyra dygn.

Klockan 8 på söndagsmorgonen väcktes jag av att någon stod och slog med något föremål på ett annat föremål i jämn takt utanför fönstret. Uppretad och yrvaken flög jag upp ur sängen för att se vad det kunde vara för en ligist som störde hederligt folk i sin morgonslummer. Till min förvåning insåg jag istället att den smala gatan, som låg en våning ner, var fylld av ortodoxa präster av något slag, i fotsida bruna kåpor. De var alla utrustade med en två meter lång trästav i ena handen och dunkade kraftigt i gemensam takt mot gatans stenläggning. De var på väg till Gudstjänst i en kyrka i närheten och genomförde denna ritual, vars existens låg utanför min kunskaps horisont. Varför gör man så? Jag har ingen aning, men någon sorts symbolik finns det säkert.

Hula lake   Foto:Bertil
Nu något helt annat som också har med våren att göra.
Jag är verkligen ingen ornitolog (fågelskådare) och har helt nyligen lärt mig skillnaden mellan struts och kolibri. Men jag har också lärt mig att Israel är ett paradis både för flyttfåglar och ornitologer. Orsaken lär vara att flyttfåglarna mellan Afrika och Europa bara har två vägar att välja på för att slippa flyga över det stora Medelhavet: Gibraltar sund i väster och Israel öster om havet.
I Huladalen, i norra Galliléen låg fram till början på 1900-talet stora träskmarker som var fulla av insekter, bl.a malariamyggor som ställde till det för människorna med sin sjukdomssmitta. Insekterna utgjorde naturligtvis också föda åt alla fåglarna.
Tidiga judiska invandrare dikade ur våtmarkerna och fick bukt med malariasjukdomen. Marken blev extremt bördig men sjöar och vattendrag sparades, inte minst för att fågellivet inte skulle ta skada. Idag åker tusentals ornitologer från hela världen till Israel varje år under vår och höst för att njuta och uppleva det rika flyttfågellivet.

Fordonsuthyrning vid Hula Lake   Foto:Bertil
Vi beökte Hula Lake, norr om Genesarets sjö, det är ett fantastiskt vackert rekreations område. Man kan hyra cyklar, cyckelbilar och golfbilar (elbilar) för att ta sig runt i området. Över 6 km fina vägar för utflykter. Stora och små grupper gav sig av på exkursion med medhavd fikakorg, kikare och glatt humör. Många av besökarna var judiska studenter och elever i olika åldrar.
Det är märklig känsla att befinna sig på en så fridfullt plats med glada ungdomar och veta att några mil därifrån pågår ett fruktansvärt krig på andra sidan gränsen till Syrien.
Det är  just nu vår i Israel men höst året runt i grannländerna. En fruktansvärd paradox.