PIK = Politiskt InKorrekt, på grund av mycket kärlek - till Israel
Startsidan visar de två senaste artiklarna - samtliga tidigare inlägg återfinns i Bloggarkivet. Läs dem - ingen kronologi

fredag 27 juli 2018

Israels pånyttfödelse

Västra muren med stenar från första templets tid
Foto: Bertil
Israel fyller 70 år i år, 2018!
Men är Israel bara 70 år gammalt?
Länders, staters och nationers genus är oftast feminint i svenska språket. 
Man brukar ju inte fråga damer om deras ålder men är hon verkligen bara 70 år? 
Är det sant? I Israels fall är svaret både ja och nej. 

Vi har först ett bibliskt Israel. Men eftersom inte alla erkänner Bibelns trovärdighet kanske vi ska använda uttrycket; det historiska Israel. 
Nationen som hade Saul som sin förste kung, Saul som följdes av kung David som utropade Jerusalem till Israels huvudstad, och vars son Salomo byggde det första judiska templet på Moria berg, det vill säga; tempelplatsen. 
"Men", säger någon, "i min gamla Bibel står det: 'Palestina på Jesu tid' som rubrik på kartan över landet. Är Palestina och Israel samma sak?" 
Det enkla svaret på det är; nej, det är inte samma sak. Kartrubriken i 1917-års svenska översättning (men också i senare versioner) är helt enkelt ett slarvfel. Ett märkligt fel som ingen påpekade när jag var liten, alla tog det för självklart. 

Namnet Palestina uppfanns på Kejsar Hadrianus tid, närmare bestämt år 135, långt efter att Bibeln skrevs. Namnet Palestina nämns därför av naturliga skäl inte i Bibelns texter. (Visste du förresten att Jerusalem inte nämns i koranen en enda gång?  
Judarna besegrades slutgiltigt av romarna som ockuperat landet sedan 67 fvt. och för att smäda de judiska traditionerna bytte kejsaren namn på inte bara landet utan också Jerusalem, dess huvudstad. Staden fick under en period namnet Aelia Capitolina efter kejsarens släktnamn som var Aelius. 


Detalj från Titusbågen i Rom som visar hur Menoran,
ljusstaken från templet rövades bort år 70.
Judarna mördades eller förbjöds vara kvar och spreds över hela jorden i det som kallas "den judiska diasporan". Som en följd av detta ser vi idag tusentals judar från hela världen göra "aliya" som betyder upptagande eller gå upp. Gå upp till Jerusalem, återvända till Sion, Eretz Israel - hemlandet Israel. Sedan 1948 har fler än 3 miljoner judar gjort aliya. 
Eftersom inget nytt Israel etablerades förrän 1948 har vi vant oss vid namnet Palestina på området. En lång rad riken och regenter har införlivat området under sina styren, t.ex tidiga muslimska krigsherrar och europeiska korsriddare. 
Det turkiska Osmanska väldet regerade under 400 år och senast britterna efter 1917. (Läs mer i Jerusalem - Biografin)

Men någon arabisk/muslimsk stat med namnet Palestina har aldrig existerat, vad än folk säger. Detta faktum upprepar jag med envishet gång på gång i mina texter men det tycks komma som en fullständig överraskning för många läsare.
Det judiska templet skulle fylla ca 3000 år idag men romarna rev det redan år 70, och det ersattes av ett tempel till den romerska guden Jupiters ära på samma plats där muslimerna nästan 600 år senare lät bygga al-Aqsamoskén och Klippdomen.

"Men det har aldrig funnits något judiskt tempel på Tempelberget!"
Detta påstår inte sällan arabiska ledare, människor som till skillnad från många av deras undersåtar har höga utbildningar och borde veta bättre. 
När jag hör sådant brukar jag tänka: "...utan tempel, inget tempelberg"...
En judisk forskare och arkeolog som grävde i marken runt tempelplatsen kommenterade frågeställningen ungefär så här: 
"...vi diskuterar inte självklarheter. Jorden ÄR rund och JA, det stod ett judiskt tempel här"... 

Konklusionen av allt detta är att Israel egentligen är gammalt, långt mer än 70 år.
Samtidigt är Israel 70 år, den moderna judiska staten Israel bildades 14 maj 1948. (Den judiska kalendern följer en annan ordning vilket medför att deras nationaldag infaller lite olika varje år, ofta i slutet av april, den 5:e i månaden iyar) 

Menoran med bibliska reliefer, skänkt av Storbrittanien
placerad utanför Knesset (riksdagshuset) i Jerusalem
Foto: Bertil
Ett judiskt hemland utlovades efter WWI av de då styrande i regionen, Storbritannien.  
Dess legitimitet stadfästes vid San Remokonferensen 1920. (Läs mer här: San Remo-Nyckeln till Israel
Hela Mellanösterns, men också öst- och sydeuropas karta ritades om, och en mängd stater skapades, delades eller utraderades. Ur askan efter det första världskriget framträdde en ny värld som sedan ännu en gång skulle rasa samman i och med nazismens, kommunismens och fascimens härjningar på 1930-40 talen. 
Förenta Nationerna röstade ja till en judisk och en arabisk nation i området 1947. Idag är det ingen som ifrågasätter alla dessa nya länder, vi tar dem för självklara. 
Utom i ett fall: Israel. 
Bland alla "kristna" eller "muslimska" nationer finns det en ynkligt liten landremsa som vill kalla sig judiskt och där världens förföljda judar alltid är välkomna. Det består mest av öken, har inte särskilt mycket naturtillgångar och omges av fiender som vill utplåna det. 
Behovet av en judisk stat och tillflyktsort blev större än någonsin och 1948, och efter en lång kamp, men också genom internationella politiska gällande beslut, utropades den judiska staten Israel 1948.
Men istället för att påstå att Israel föddes 14 maj 1948 borde vi istället deklarera att den judiska staten Israel pånyttföddes.