PIK = Politiskt InKorrekt, på grund av mycket kärlek - till Israel
Startsidan visar de två senaste artiklarna - samtliga tidigare inlägg återfinns i Bloggarkivet. Läs dem - ingen kronologi

måndag 5 september 2016

Alla ska bada

Badande muslimska araber i Tel Aviv
Foto: Bertil
Dagens rubrik har jag lånat av den svenska humor-gruppen Galenskaparnas scenshow med samma namn. 
"Alla ska bada."
Under sommaren har det svept en het debatt över Europa om förbud eller inte förbud av särskilda badkläder för muslimer på stränderna.
Särskilt infekterad har debatten varit i Frankrike, där det utlystes ett förbud mot så kallade burkinis, badkläder för muslimska kvinnor som ville klä sig anständigt men ändå svalka sig i vågorna. Frankrike har ju som bekant haft förbud för religiösa symboler på allmän plats och i skolor sedan 2004. Exempel på sådana är  kors eller Davidstjärna i halsbanden, och kippa eller sjal på huvudet.
Andra europeiska länder har liknande förbud eller debatterar införandet av dem. Principen verkar vara religionsfrihet = frihet från religion. 
Jämför det med t ex Iran där alla kvinnor - sedan den islamiska revolutionen 1979 - måste ha heltäckande kläder och huvudduk.

En bild (ur ett filmklipp) visar hur en hel grupp franska poliser tvingar en muslimsk kvinna att ta av sig sin religiösa symbol; en slöja avsedd för bad. Bilderna har farit genom eterrymden varv efter varv runt hela jorden. Förbudet upphörde efter massiv kritik från alla håll.

Jag vill helt enkelt bara berätta hur det fungerar i Israel, det land som får mest kritik av alla länder och som anklagas för apartheid och förtryck av sin arabiska befolkning.
Kort och gott: I Israel får muslimer (och alla andra också för den delen) klä sig hur de vill.
Alla ska bada helt enkelt.
En del solbadande kvinnor är väldigt lättklädda på stranden, andra inte.
I Israel skulle ett förbud mot att visa religiösa symboler vara en omöjlighet.
För det första: vad skulle alla judar säga om de inte fick klä sig i sina typiska kläder, kippor osv. Om inte jordklotets enda judiska nation tillät sina judiska invånare att visa att de var judar, var i hela världen skulle de då kunna göra det?

För det andra; vad skulle alla muslimer, som också är medborgare i staten Israel, säga? Var femte israel är arab. Om de inte fick visa att de är muslimer - på stranden eller någon annanstans - skulle de få verklig anledning att beskylla staten Israel för apartheid. Men så är lyckligtvis inte fallet. 
Judar, muslimer, kristna och andra religiösa grupper lyser med sin närvaro i det israeliska samhället. På vissa platser är det naturligtvis fler av den ena eller andra gruppen, men på andra platser blandas de med varandra. En sådan plats är Israels fantastiska stränder. 
Och vid Döda havet givetvis. Också en muslim vill ju känna den märkliga känslan av att flyta utan att behöva hjälpa till själv, det salta vattnet, ca 34% salt, gör jobbet.
Jag har sett många araber bada i Döda havet. Med svarta kläder som gick till fötterna. De skrattade naturligtvis uppsluppet som alla andra gör när de doppar sig i saltvattnet, inget konstigt med det.

Även judiska kvinnor som badar kan välja särskilda badkläder. De ser ibland ut som om de badar i sina vanliga kläder, men det visar sig vara "kopior" av vanliga kläder sydda i ett särskilt baddräktstyg. Smart!
Muslimer är således inte de enda som vill vara anständigt klädda enligt sina normer, när de vistas på en allmän strand. Kanske har européerna något att lära av allt detta, istället för att höja det röda skynket och visa sin beröringsskräck för troende människor, oavsett religion. 

Eklunden Horsat Tal, Jordans källflöden i norra Israel.
Foto: Bertil
Till sist vill jag vidröra en svensk debatt som har samröre med ämnet, men som handlar om att hamna i det andra diket.
När jag vistats i Israel har jag många gånger sett arabiska pojkar och flickor i tonåren sitta i vanliga badkläder vid vattnet och talat med varandra, precis som man kan förvänta sig av dem. Ingen uppdelning, inga stängda rum eller särskilda badtider.
I det naiva Sverige har en del räddhågsna politiker inte bevakat hotet mot den självklara livsstilen att behandla alla lika och förvänta sig respekt för varandra. Istället har extrema grupper från hårt styrda, muslimska länder fått sin vilja igenom att stänga badhus för män vissa tider så att muslimska kvinnor ska kunna bada själva. Vilka signaler skickar det till männen? Och vilken syn på män skapar en sådan hållning? Klarar vi män inte av att bada i samma bassäng som kvinnor?
I förlängningen av detta har även muslimska skolor i Sverige fått tillstånd att bedriva könsuppdelad undervisning, särskilt i idrott och gymnastik. 
Om du av någon anledning känner dig obekväm med att gå och bada på ett offentligt bad är det din ensak, det får vi andra ha respekt för.
Men att påtvinga små barn detsamma av religiösa skäl anser åtminstone jag vara fel väg att gå.
Alla ska bada! Helst samtidigt!