PIK = Politiskt InKorrekt, på grund av mycket kärlek - till Israel
Startsidan visar de två senaste artiklarna - samtliga tidigare inlägg återfinns i Bloggarkivet. Läs dem - ingen kronologi

torsdag 8 december 2016

Naivt

Ebba Busch Thor (KD)
i Israel 2009
Att vara en vän till Israel provocerar väldigt många människor.
Dagens ämne är ingen nyhet för dig som försöker följa med i debatten i Sverige, men kanske kan det vara intressant för någon läsare. 

Vill man nå en politisk ledande position i Sverige tycks det vara en extra belastning att samtidigt vara en vän till den judiska staten Israel. Av alla jordens nationer finns det väl ingen som tänder ett sådant hat hos många.

Att åka fast för rattfylla, bli avslöjad med ekonomiska oegentligheter, få mängder med parkeringsböter, strunta att betala TV-avgift under många år eller som miljöpartist måla sin båts botten med giftig, förbjuden färg; allt detta går att komma undan med. Likt en hal tvål slingrar många karriärsugna politiker sig ur massmedias drev och utom hörhåll för allmänhetens hån. 
Lite skräp i ögat får man ta, folk glömmer efter en tid. 

Men att öppet stödja Israels rätt att försvara sitt folk och sitt land gör den tilltänkte topp-politikerns framtid osäker. Är han/hon verkligen lämplig som ansikte för oss? Kan vi lita på honom/henne? Kan en sådan person verkligen få ett ansvarsfullt uppdrag?

Under hösten har det förekommit en debatt i svenska medier på grund av ett Facebook-inlägg där svenska Kristdemokraternas partiordförande, Ebba Busch Thor, visade upp sig i t-skirt med IDF:s (Israels armé) emblem på ryggen. Fotot var taget 2009, under en studieresa till Israel. Dessutom hängde hon mot en gammal halftrack pansarbil från tiden för andra världskriget. Det blev för mycket för somliga.

"Det är djupt provocerande att Ebba Busch Thor poserar framför militärfordon som tillhör en armé som beskjutit skolor, ambulanser och sjukhus", säger Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, till Expressen.

"Total avsaknad av politiskt omdöme" är Lindes samlade beskrivning av Kristdemokraternas ledare.
Kanske har Hans Linde rätt när han skriver att fordonet beskjutit skolor, ambulanser och sjukhus; men israeliska sådana, då det lär vara ett beslagtaget krigsbyte från den syriska armén.

Hillevi Lsarsson (S)
Nu ett par andra exempel på några som på liknande sätt helt tycks sakna politiskt omdöme. 
Först Hillevi Larsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Hon fick under hösten 2014 ett uppmuntrande pris av Palestinska kulturföreningen i Malmö för sitt engagemang för Palestina. 
"Känns mycket hedrande," betygar hon på sin Facebook-sida. Tror jag det. Hennes partiledare erkände, efter sin valvinst samma höst, Palestina som en stat. Trots att den staten inte finns...
Den stora paradoxen i sammanhanget är följande: På kartan över Palestina finns inget Israel! 

PLO:s ursprungliga mål hade i karttillverkarens fantasi förverkligats. 
PLO (Palestine Liberation Organisation) bildades redan 1964, tre år innan 6-dagarskriget och Israels maktövertagande i Judeen och Samarien (även kallat Västbanken) och alltså flera år innan en enda så kallad judisk "bosättare" satt ner bopålarna där. Följdakligen måste ju PLO:s avsikt ha varit att befria det land där staten Israel låg. Ingen har väl någonsin hört talas om att PLO jobbade för att befria Västbanken från Jordanien, som var ockupanter sedan 1948.
Naturligtvis erkänner inte fru Larsson något agg mot Israel, enbart att hon stöder de stackars palestinierna i deras hopplösa kamp mot stora stygga vargen. Hon talade också på en gatumöte där den medverkande folkhopen skanderade: "Död åt judarna" och liknande tillmälen, men eftersom fru Larsson inte kunde arabiska så tycker hon sig gå fri även från det.

Bland andra framgångsrika svenska politiker med sympatier för Hamas och PLO kan nämnas Gustav Fridolin (MP) utbildningsminister, och Mehmet Kaplan (MP) avsatt bostadsminister. Båda har åkt med Ship To Gaza. Kaplan har dessutom festat med turkiska facistledare, dock utan att veta om det enligt honom själv, och utropat "Vi ska befria Jerusalem" på gatumöten i Sverige. 
Vänsterledare och andra kändisar har också rest med Ship To Gaza, och flera socialdemokratiska politiker och funktionärer har under åren haft nära samarbete med PLO-ledare som Yassir Arafat. Svenska Socialdemokraterna anser sig dessutom vara ett systerparti till PLO. 
Inget fel i det så länge man är öppna med det. Det konstiga är att Sverige pumpar hundratals miljoner till den palestinska myndigheten och Hamas utan några krav på hur pengarna används. 
Vi väljare kan ju alltid lägga vår röst på det parti vi sympatiserar med.

Mur i armeniska kvarteret
Jerusalem   Foto: Bertil
Kort sagt, man kan alltså nå den absoluta toppen samtidigt som man aktivt sympatiserar med t ex terror-organisationen Hamas i Gaza eller turkiska terrorister eller vad övrigt som helst. 
Allt utom Mellanösterns enda demokrati; Israel. Det tycker jag är märkligt. 
Jag tror inte att Hillevi Larsson är genuint ond, hon har bara en naiv inställning till hur Mellanöstern-konflikten ska lösas. 
Och det var kanske naivt av Ebba Busch Thor att tro att hennes sympati för Israel skulle gå obemärkt förbi. 
Jag har förresten själv en tröja med texten: "Wherever I Stand I Stand For Israel". 
naiv är jag.