PIK = Politiskt InKorrekt, på grund av mycket kärlek - till Israel
Startsidan visar de två senaste artiklarna - samtliga tidigare inlägg återfinns i Bloggarkivet. Läs dem - ingen kronologi

fredag 21 juli 2017

Bågar i Jerusalem

Vackra bågar i Jerusalem
Foto: Bertil


Till alla bågar och valv i Jerusalem har tillkommit metallbågar. 
Det vill säga; metall-dekterorer vid ingångarna för muslimska besökare till Tempelberget. Detta har skapat starka protester.

En kort bakgrund:
På morgonen den 14 juli överfölls en grupp israeliska poliser i Jerusalem av tre unga israeliska araber. Angriparna var beväpnade med skjutvapen och dödade två poliser samt skadade en tredje.
Förövarna flydde sedan in på det så kallade tempelområdet, av muslimerna kallat Haram al-Sharif, i tron att de där skulle vara fredade från polisen. Men istället förföljdes de självklart av poliser som efter skottlossning dödade alla tre mördarna. En av dem spelade skadad, men då polis närmade sig hoppade han upp på benen och angrepp på nytt med en kniv innan han slutligen sköts ihjäl.
De dödade ordningspoliserna var druser, alltså en av Israels minoritsfolkgrupper med en egen religion sprungen ur islam. De är huvudsakligen bosatta i norra Israel, och räknas allmänt som lojala gentemot staten Israel. Drusiska ordingspoliser anses som särskilt dugliga till att patrullera i Jerusalems Gamla stad, då de talar arabiska och har respekt med sig bland stadens befolkning.
Samtidigt kan man fråga sig om just detta att de var druser var ett av motiven till att de mördades. Att judiska poliser attackeras är ju - ur en antisemitisk kontext - förklarligt. 
Men är druserna lojala mot den judiska staten blir de automatiskt lovligt byte, betraktade som svikare och förrädare av Israels fiender. För en gångs skull har PLOs president, Mahmud Abbas, fördömt attacken medan Hamas och andra palestinska paraplyorganisationer hyllar den. I vanlig ordning alltså.

Efter dådet på fredagsmorgonen bestämde Jerusalems polis att stänga av Haram al-Sharif för samtliga besökare vilket innebar att den tradionsbundna, välbesökta muslimska fredagsbönen på området ställdes in, något som bara hänt ett par gånger tidigare, och då av samma anledning; våld och kravaller. Den muslimska fredagsbönen fick genomföras på gator och torg istället, medan polisen genomsökte platsen i jakt på vapen och andra farliga föremål. Bytet lär ha blivit rikligt på allehanda knivar, knölpåkar etc. (Läs mer detaljerat på Nyheter från Israel)

Som resultat av hela händelsen beslutade polisen att montera upp metalldektertorer som samtliga besökare måste passera, även de muslimska. Detta har startat en stark proteststorm, inte minst bland muslimska ledare. Ledaren för Jerusalems Waqf, den muslimska instutition som ansvarar för området är en av dem som uppmanar alla muslimer till bojkott av tempelplatsen så länge polisen kräver personlig säkerhetskontroll av besökarna. Omar Kiswani, föreståndare för al-Aqsamoskén uttalar trotsigt; "Vi vägrar att gå igenom metalldetektorer".

Till dessa och alla er andra vill jag bara säga:


al-Aqsa moskén på tempelberget
Foto: Bertil
Varför skulle just de muslimska besökarna till jordens hetaste härdsmälta slippa att kontrolleras, när alla andra måste?
Om jag som icke muslim vill besöka samma plats har jag bara en timma om dagen på mig. 
När jag personligen skulle göra detta besök gick halva tiden åt att stå i kö till en israelisk personkontroll som var lika noggrann som den till Västra Muren, judarnas böneplats, och jämförbar med en flygplats. 
Väl uppe på den platå där det judiska templet en gång låg, men som idag är ockuperad av muslimska helgedomar, möttes jag av en ovänlig attityd från "guider" som ville skinna mig på pengar, och när jag vänligt tackade nej hotades med att nästa gång skulle det minsann inte kosta 10 dollar utan 100. Som om det hotet skulle locka någon att komma tillbaka över huvud taget?
Om jag vill ta flyget mellan Sverige och Norge (en resa som inte har med Mellanöstern att göra) måste jag ta av mig livrem och skor innan jag passerar en metallbåge och kroppsvisitering tillhör normen. Min väska blir genomlyst och jag får räkna med att utfrågas om något föremål som ser misstänkt ut. Så går det till över hela världen. 

Varför ser verkligen ut så? Jo, för att palestinska terrorister på 1970-talet (med PLOs dåvarande ledare Yassir Arafat i spetsen) kom på den lysande idén att kapa civila flygplan och hota att spränga dem för att tvinga igenom sina krav. Denna ovana har sedan spridit sig som en löpeld över hela världen och kostar oss alla miljoner och åter miljoner i ekonomisk kostnad, förutom alla offer och all skräck och sorg.
Flygplan har använts som vapen genom att krascha dem i byggnader; civila flygplan fyllda med oskyldiga passagerare! Ingen vågar längre flyga utan att låta flygplatspersonalen genomsöka allt och alla, oavsett vilket resmålet är. 
Det är inte bara i Israel som butiker, busscentraler och andra allmänna platser övervakas av beväpnade vakter. Det blir allt vanligare med övervakning och kontroller överallt i världen på grund av den internationella terrorismen. Kameraövervakning och förberedande åtgärder i stadsbilden ökar i de flesta storstäder.

Så, varför skulle då inte även de muslimska besökarna till Tempelberget i Jerusalem kollas? 
Det finns ju bevisligen personer som kan få för sig att gömma vapen där, döda människor med dem och avslutningsvis gömma sig där efter utfört dåd. Det borde väl hållas under uppsikt?
Det är ett osedvanligt dåligt utnyttjande av en plats som så många håller för helig och oantastlig. Jag ser inte något som helst heligt i det handlandet. Det är tvärtom att vanhelga platsen. 
Och jag har heller ingen förståelse för de muslimska ledarnas ovilja att acceptera kampen mot upptrappat våld och förhindrande av brott. 
Det kallas hyckleri!

[Bara någon timma efter publiceringen av detta inlägg läser jag i dagstidningarnas nätupplaga att det pågår kravaller i Jerusalem med dödsoffer och många skadade. Upprinnelsen är ju ett dubbelmord på öppen gata av två unga drusiska poliser och de påföljande restriktioner som följde för muslimska besökare till Tempelberget för en vecka sedan.
Det är med en uppriktigt sorg som jag summerar händelseförloppet:  Så fruktansvärt meningslöst!]