PIK = Politiskt InKorrekt, på grund av mycket kärlek - till Israel
Startsidan visar de två senaste artiklarna - samtliga tidigare inlägg återfinns i Bloggarkivet. Läs dem - ingen kronologi

onsdag 6 december 2017

Regntid

Den första frosten i vår trädgård kl 12.00 på dagen
Foto: Bertil
I Sverige kommer vintern så här års; i slutet av november och början på december. I norra delen av landet faller snön sedan länge och kylan kan bli sträng.
Jag bor i västra Sverige - vid kusten till västerhavet - och här regnar det mest så här års.
Det blir dock mycket kallt och blåsigt ibland, och vissa vintrar kan bli snörika även här.
I Israel förvandlas den heta sommaren istället till en efterlängtad regntid.

Sverige:
I slutet av november kom den första snöflingorna i Ljungskile. Det var ett par minusgrader men snön låg inte länge, som vanligt regnade den bort efter någon dag.
I norra Sverige är det däremot -20 Celsius. Det är mörkt stora delar av dygnet, lägg märke till hur lågt solen står på bilden. Fotot är taget kl 12.00, mitt på dagen.
Den 4 december låg ett tunt istäcke över vår havsvik. Det var kallt nog för att salthavet skulle frysa och en tunn ishinna täckte havsytan. Bara någon centimeter tjock och ännu för tunn att gå på! Jag unnar alla som bor i varma länder att få se och uppleva detta, det är mycket vackert! Solen blänker mot isen, som är slät och blank.

Isfiske   Foto: okänd
Mitt i vintern blir isen ofta mycket tjock. Många människor går ut på den, borrar hål med isborr och fiskar genom hålen.
När jag var yngre spelade jag ishockey på isarna, både på havet och på sjöar som vi har så många av i Sverige. Ibland täcktes isen av ett tjockt lager snö, och då fick vi pojkar skotta en hockey-bana innan vi kunde spela. Jag har en känsla av att ni läsare av denna blogg som bor på varma platser på jordklotet har svårt att se det framför er. Men det är typiskt svenskt att spela hockey, åka långfärdsskridskor eller fiska på isarna. Många längtar förstås också efter den första snön så de kan få åka skidor igen.

Israel:
Jag har fått lära mig att människorna i Israel ofta längtar till "vintern" eller åtminstone regnet som brukar falla under ett par månader. Luften blir lättare att andas och temperaturen mer uthärdlig. Det är som om hela naturen väntar på vatten.
Har man varit i Juda öken på sommaren är det lätt att förstå texten i kung Davids psalm 63:
"Min själ törstar efter dig, min kropp längtar efter dig i ett torrt land som försmäktar utan vatten". (Svenska Folkbibeln-98)
En omständighet som lockar oss svenskar till Israel är att där oftast är så varmt och skönt. Och dessutom garanterat regnfritt under sommarhalvåret, något som vi inte är bortskämda med hemma i Skandinavien.

Ösregn i Jerusalem
Foto: Bertil
Jag har varit i Israel då det varit för varmt; juli-augusti.
Men en gång råkade jag och hustrun åka i november och fick istället uppleva regntiden.
Det var en speciell upplevelse att gå i Jerusalems Gamla stads trånga gränder medan himmelens portar öppnade sig och skyfall dränkte gatorna med regnvatten. Arkadernas solskyddande tak fungerade plötsligt som regnskydd men arabiska barn sprang skrattande ut i regnet och plaskade så mycket de kunde. Vilken lycka!
Köpmännen började ropa ut något till försäljning som jag först uppfattade som "brillor", det vill säga: glasögon. Menade de solglasögon? Nu, när solen var borta och det ösregnade? Vad fel jag tänkte, de ropade naturligtvis "umbrella"; paraply!
Varje affär med självaktning, som i vanliga fall sålde t-shirts, kors, kippor, snidade figurer i olivträ, armeniskt porslin och alla andra sorters dyra eller billiga souvenirer, hade tydligen också ett hemligt förråd med paraplyer som nu togs fram. Alla ville plötsligt i första hand sälja paraplyer. Efter en stund köpte vi ett billigt. Vi förstod att det inte kunde vara någon högre kvalitet för det priset men bättre än inget...

Jag och Gunilla med Nimrods fort i bakgrunden
Ett par dagar senare befann vi oss i norra Gallileen, 800 meter över havet vid Nimrods fort, en borg ursprungligen byggd kring 1230 av den muslimske härföraren Saladins yngste son, i krig med bl a korsfararna i det sjätte korståget.
Naturligtvis regnade och blåste det här upp i bergen och paraplyet kom till användning.
Vi riggade upp kameran för att föreviga tillfället men just när självutlösaren klickade till tog en vindby tag i paraplyet och vrängde det. Resultatet blev ett roligt foto.
När vi skulle hitta någonstans att äta kvällsmat i Tiberias vid Genesarets västra strand forsade regnvattnet nerför de branta gatorna. Jag har nog aldrig upplev så strida strömmar av vatten på gatorna som den kvällen. Efteråt fick vi höra, och läste på flera ställen, att bara under just den natten steg Genesarets sjö med 4 centimeter. Fantastiskt!

Israel och hela Mellanöstern är i desperat behov av vatten, liksom många andra platser på jorden. Det finns de som menar att framtidens krig på jorden i första hand kommer att handla om tillgång till dricksvatten. Då är det bra för Israel att de är världsledande i utvecklingen av avsaltning av havsvatten, en teknik som säljs och sprids över hela världen.
Idag är dricksvattnet i Israel till största delen avsaltat vatten, och man använder också avloppsvatten som renas och återanvänds till bevattning i jordbruket.
Att Israels forskning har lett fram till en oslagbar droppbevattning gör ju inte saken sämre. Istället för att vräka på vatten över odlingarna bevattnas grödorna med precis lagom mycket vatten just där det behövs, en teknik som är helt avgörande i ett torrt klimat.
Men regnet på vintrarna är livsviktigt. Jordanfloden, som förr var en riktig flod är i dag på sina ställen förvandlad till en smal bäck. Döda Havet dunstar bort i hettan och i brist på utlopp. Vattenytan sjunker med en meter per år och sjön hotar att försvinna i framtiden om inte förutsättningarna förbättras.
Regntiden behövs mer än någonsin.

Droppbevattning i stor skala på Golan            Foto: Bertil