PIK = Politiskt InKorrekt, på grund av mycket kärlek - till Israel
Startsidan visar de två senaste artiklarna - samtliga tidigare inlägg återfinns i Bloggarkivet. Läs dem - ingen kronologi

söndag 19 oktober 2014

Vem ska betala vad?

Jerusalem
En givarkonferens i Kairo har anordnas, så att Gaza ska kunna byggas upp efter kriget i somras. Pengarna flödar in från givmilda donatorer över hela jorden, bl.a Sverige som skjuter till 70 miljoner extra kronor, förutom sin sedvanliga årliga stöd till den palestinska administrationen på ca 700 miljoner.
Jag har hört röster med åsikter som menar att det inte borde vara vi svenskar som ska öppna plånboken för att bygga upp Gaza, utan Israel.
Det var ju de som sköt sönder alla hus.

Men varför anordnas det inte istället en givarkonferens för att hjälpa Israel att betala kostnaderna för antiraketsystemet "Iron Dome"? I Israel har detta unika försvarsvapen utvecklats, för att skydda landets civilbefolkning, till skillnad från Hamas som använde sin civilbefolkning till att skydda sina raketer. 
Varje avfyrning av Iron Dome lär kosta mellan 500 000-700 000 kronor. Nästan 90% av de  Hamas-raketer som hotade att landa i befolkade områden i Israel sköts ner av Iron Dome. Hamas avfyrade ca 4500 raketer under den 50 dagar långa urladdningen så kostnaderna för att försvara Israels civila blev, räknat i pengar, svindlande. Men, som en talesman för IDF (Israels försvarsmakt) konstaterade; "människoliv räknas inte i pengar". 
Varför ska omvärlden betala för vad Hamas orsakade, nämligen ett krig som drabbade de civila i Gaza, samtidigt som de använt all betong - som naturligtvis var ämnad att användas till att återställa bebyggelsen sedan förra kriget - till att bygga stridstunnlar och avfyringsramper för sina raketer? 
Iron Dome var så effektivt att IDF inte behövde göra något massivt markanfall inne i Gaza, kriget och stridslusten hos Hamas tog slut ändå. Många liv sparades tack vare detta. Det ironiska resultatet blev att det blev de civila i Gaza som stod för de största förlusterna, medan terrororganisationen Hamas står intakt inför nästa krig. De förfogar fortfarande över tusentals raketer och andra vapen, och arsenalen växer oavbrutet.

Det vore kanske istället på sin plats att göra en insamling så att Israel har råd att försvara sina civila i framtiden? Israels befolkning består ju av 20% araber, de flesta av dem är muslimer. Den urskiljningslösa raketbeskjutningen från Gaza drabbar dem också. 
Den israeliske ambassadören Isaac Bachman i Sverige uttryckte sig på följande vis i en intervju i tidningen Världen Idag : "Vi tog kriget mot terrorn i ert ställe". Ambassadören menar att det var en strid även mot IS, den Islamiska staten, som redan infiltrerat Hamasregimen i Gaza. Han fortsätter:
"Hamas är ingen demokrati. Europa förstår inte att Hamas är förfärliga, inte bara mot Israel, utan också mot sitt eget folk".

En som inte delar Isaac Bachmans uppfattning är Per Gahrton, fd partiordförande i Miljöpartiet och Svenska Palestinagruppernas ordförande, kort sagt: en verkligt brinnande Israelhatare. 
Han har uttalat sig på Palestinagruppernas blogg: Citat: "De bästa demokratierna i Mellanöstern är Libanon och den Palestinska Myndigheten".
Jag tycker den kommentaren är underbart avslöjande om i vilken skenvärld Per Gahrton lever i. 

1. Mahmoud Abbas, den Palestinska myndighetens president firade i somras sitt tionde år som ordförande. Problemet är bara att Abbas mandattid bara löper över 4 år, men inga val har hållits sedan 2005 och PLO har brutit de flesta av sina egna stadgar och överenskommelser sedan dess.

2. I Libanon har Hizbollah, den shiamuslimska terrororganisationen blivit en "stat i staten" med stor del i regeringen, stor påverkan i det mediala och sociala livet och med en tungt beväpnad armé, stödd av bl.a Iran och Syrien. Hizbollah skulle avväpnas av FN efter inbördeskriget (1975-90) i Libanon (enligt säkerhetsrådets resolution 1559) men så skedde aldrig. Idag är de starkare än någonsin och strider i Syrien på regeringssidan. Hizbollah har, i likhet med Hamas i Gaza, som främsta mål att utplåna den judiska Israel. Någon demokrati värd namnet finner du inte i Libanon längre.

Det är en gåta att en person som Gahrton, som verkligen försökt sätta sig in i problematiken och historien - han har till och med skrivit en bok i ämnet - inte tycks se dessa uppenbara faktum. Om Gahrton är så positiv till PLO, hur är hans hållning till Hamas, Hizbollah och alla andra militanta, islamistiska grupper? Ser han några problem med terrororganisationens inställning till Israels rätt att existera?

Skylt, på väg från badplatsen vid Döda Havet
Inte nog med det. När det "vårades" i arabvärlden och europeiska flygvapen (även svenska JAS-plan) krigade och hjälpte till att fälla Khadaffis diktatur 2011, uttalade sig Gahrton i radio: "Nu är det dags att världens vapen vänds mot Israel". 
Ja, du läste rätt! Jag hörde själv dessa ord på Sveriges radio. Han ville att Europas västländer skulle ställa om siktet, från Libyen mot Israel. EUs vapen skulle göra färdigt jobbet och neutralisera Israels maktposition. Jämför detta tankesätt med ambassadör Bachmans tankar om att "Israel gör jobbet mot terrorn i vårt ställe." 
Fredsivraren Gahrton förvandlades till en krigsivrare. Just det samma som han ofta anklagar Israels premiärminister Benyamin Netanyahu för att vara. Hur rimmar den förre toppolitikerns tankebanor med Miljöpartiets nedrustningspolitik? Ska vi starta ett krig?

Netanyahu talade inför FNs generalförsamling 29 september 2014, några dagar efter att PLOs ledare Mahmoud Abbas hade stått i samma talarstol och ljugit ihop anklagelser mot Israel.
Bland annat varnade Netanyahu för Irans intentioner angående utveckling av kärnvapen och dess användande mot Israel. Han jämförde Irans, IS och Hamas agendor att utplåna Israel, något som dessutom skulle drabba mängder av araber i området.

Det blev kanske onödigt mycket Per Gahrton i detta inlägg, men han är själv en flitig debattör och nu kommer vi tillbaka till honom igen. 
Han har, liksom många andra, kraftigt kritiserat Israel för inte ha ratificerat sina kärnvapen i internationella avtal. Israels regering har dock aldrig officiellt erkänt att de har kärnvapen, men de flesta är övertygade om att vapnen finns. Till skillnad mot Iran så har Israel dock aldrig hotat någon med att använda dem. Irans talesmän däremot har ju vid flera tillfällen uttalat hot, och sagt att "så snart våra kärnvapen är klara ska de användas mot Israel."
Shimon Peres, Israels förre president, menade i en tv-intervju för några år sedan, med ett stort leende att "bara detta faktum att Israels grannar tror att vapnen finns avhåller dem från allvarliga försök att attackera och försöka utplåna Israel". 
Vapnen gör alltså, enligt detta synsätt, nytta vare sig de finns eller inte.
Per Gahrton däremot är rädd för att Israel ska använda sina kärnvapnen. Den synen ger ansikte åt uttrycket: "Så som man känner sig själv, så känner man andra."
Go in Peace!