PIK = Politiskt InKorrekt, på grund av mycket kärlek - till Israel
Startsidan visar de två senaste artiklarna - samtliga tidigare inlägg återfinns i Bloggarkivet. Läs dem - ingen kronologi

onsdag 1 juli 2015

Till Auschwitz


Elstängsel Auschwitz I  Foto: Bertil
Så har det då blivit av.
Ett besök i koncentrationslägret Auschwitz/ Birkenau, symbolen för alla de hundratals läger som upprättades under det nazistiska Tredje Rikets tid vid makten. 
Istället för att rabbla upp siffror, statistik eller andra faktauppgifter vill jag bara återge några tankar som väcktes vid besöket. 
Jag hoppas och tror att du redan känner till de faktiska omständigheterna och historien kring de nazistiska koncentrations/ förintelselägren, men jag rekommenderar ändå att du uppdaterar dig och läser följande belysande och beskrivande hemsida: www.levandehistoria.se

Det var med en viss bävan och respekt jag och min hustru reste till Krakow i södra Polen. Huvudmålet för resan var naturligtvis ett guidat besök i Auschwitz. 
Det ska först nämnas att vi blev positivt överraskade av hur trevligt och vackert det var i Krakow. Ett överflödande folkliv, restauranger och vackra hästdroskor för turistfärder i en mycket vacker stadskärna. Att vi hade sommarvädret på vår sida gjorde ju inte vistelsen sämre. 
Stadens byggnader skonades i stor utsträckning under andra världskriget, till skillnad från så många andra städer i Europa. Navet kring vilket turistlivet kretsade var ett mycket vackert marknadstorg med en gammal, pampig galleria, byggd av sten och fylld med kommers av högre kvalitet än den vanliga souvenir-nivån.

Vi blev dock illa berörda då vi senare, under ett museumbesök, kom underfund med att den tyska ockupationsmakten under 1940-talet planerade att, efter slutsegern, döpa om det gamla marknadstorget till "Adolf Hitler Platz". 
Historien fick, som tur är, en annan utgång.

På utsatt tid blev vi hämtade av en minibuss vid vårt enkla hotell i Krakow. Efter en dryg timmas gastkramande bilfärd, (polsk trafik har nästan ingenting gemensamt med svensk) var vi framme vid Auschwitz I, det första lägret av tre under samma organisiation. (De andra två var Birkenau - förintelseläger och Monowitz - arbetsläger.)
Auschwitz I är inrymt i tegelbyggnader som ursprungligen var uppförda för den polska armén i samband med det första världskriget, alltså logement för ett regemente.
De redan uppförda husen, vägnätet och logistiken tack vare det befintliga järnvägsnätet, samt platsens undanskymda placering utgjorde ett lämpligt val för lägrets smutsiga syfte.
Vi hade en svensktalande guide och gruppen bestod av ca 20 personer. Vi gick in under den välkända skylten med texten: "Arbeit Macht Frei" (Arbete Skapar Frihet) med en klump i magen.
Ingenting kunde stämma sämre än denna slogan, om man inte sarkastiskt menade att friheten var synonymt med döden. Dessvärre var det just det uttrycket visade sig betyda.
En vandring in och ut genom de dystra tegelbyggnaderna väntade. Utställningar av människohår, skor, glasögon och resväskor i hundratusental gjorde oss stumma och storögda. Kanske var det tur att ingen i just denna gruppen hade någon personlig anknytning till övergreppen på nazisternas offer. Det känslosvall som då kunde utlösts uteblev.
Vi gick mest tysta.
Tystade.

Barnskor   Foto: Bertil
Utställningarna är avskalade och tydliga. Det är så här 10 000-tals barnskor ser ut om man lägger dem i en enda hög.
Varje sko har suttit på en fot. Det blir 10 000-tals fötter.

Det blir 10 000-tals människobarn.
Varje barn har ett namn, en familj, ett inre tankeliv, ett "jag".


En tanke som hela tiden dök upp hos mig var: "Här går jag. Jag har planerat och sett fram emot detta besök. Jag har betalat för flygbiljett, hotell och guide för att besöka Auschwitz en liten stund. De människor - vars hår, skor, glasögon och resväskor jag betraktar - har däremot inte bett om att få komma hit, och de kunde inte heller välja att åka härifrån."
För en nutida besökare känns besöket ofta för kort.
För dem som en gång vistades här måste varje minut kännas som en evighet.
Varje sekund för lång...

Vägens eller livets ände?  Foto: Bertil
När läger 1 var genomgånget satte vi oss i bussen och transporterades 3-4 km till Auschwitz II-Birkenau.
Birkenau är det ojämförligt största av Auschwitz tre delar.
Detta var ett rent förintelseläger. Här får man stå på den ändstation för tåglinjen, selekteringsplatsen, som byggdes för att ta emot hundratusentals ungerska judar.
Just här fick fångarna, omedelbart efter avstigningen, möta SS-läkarna som bedömde skicket. Kunde individen utnyttjas ännu lite till? Tvillingpar fick följa med doktor Josef Mengele för märkliga, plågsamma experiment.
Kvinnor och barn fick gå direkt rakt ner i källaren vid en av stationens gaskammare, klä av sig och dö en plågsam död.
Den andra delen av de ankommande - mestadels de arbetsföra männen - inkvarterades i eländiga baracker för tvångsarbete till döds eller till att gå under i sjukdomar eller svält.
Deras brott bestod i att de var judar.
Det blir inte värre. Det kan förmodligen inte bli värre.

Tömda giftgasburkar Zyklon-B  Foto: Bertil
De nazistiska fångvaktarna försökte, när det stod klart att kriget var förlorat, att spränga gaskamrarna och bränna träbarackerna för att utplåna spåren av sina brott, men hann bara delvis fullfölja sitt fega eftermäle. Resterna av lägren talar sitt tydliga språk.

Min hustru berättade efter besöket att hennes första reaktion var ilska. Hon blev i första hand inte känslomässigt rörd utan arg. "Alla dessa människor kunde få levt sina liv, som Gud menat. Det var en ren ondska som stal allt, ingen tjänade någonting på det. Alla blev förlorare, även förövarna. MENINGSLÖST!!"

Jag är fullt medveten om att det inte bara var judar som var lägrens offer. Romer, krigsfångar och politiska motståndare, homosexuella, kriminella, utvecklingsstörda osv utgjorde också en stor del av offren. Men ansträngningen att utrota Europas judiska befolkning var huvudmålet för Adolf Hitlers politik och idévärld. De var den ojämförligt största och homogena gruppen som skulle utplånas.

Porten till Birkenau  Foto: Gunilla
I debatten kring Israel och händelseutvecklingen i Mellanöstern kommer inte sällan Holocoast - Förintelsen upp. I debatter ombeds Israels försvarare att inte "dra Förintelsekortet" i sin argumentation. Israels fiender menar att staten Israel inte skulle uppstått om inte Förintelsen gett omvärlden dåligt samvete och tillåtit Israel att bildas.

Inget kan vara mer fel!
Den stora invandringen, eller återflyttningen, av judar till den Osmanska provinsen Palestina - det historiska, bibliska Israel - startade redan i slutet av 1800-talet, långt innan nazistpartiet eller Förintelsen ens var påtänkta, och Adolf Hitler snubblade omkring i blöjor och kortbyxor.

Auschwitz är inte orsaken till att den judiska staten Israel finns.
Auschwitz är däremot ett starkt och övertygande bevis för att den judiska staten Israel behövs!