PIK = Politiskt InKorrekt, på grund av mycket kärlek - till Israel
Startsidan visar de två senaste artiklarna - samtliga tidigare inlägg återfinns i Bloggarkivet. Läs dem - ingen kronologi

lördag 20 juni 2015

Varma källor


Gan Hashelosha nationalpark  Foto: Bertil
Som förstagångsbesökare i Israel står vissa saker nästan alltid överst på listan över platser som måste besökas. Till exempel Döda havet, Västra muren, Genesarets sjö, Jerusalems gamla stad med alla sina många berömda platser. Listan kan göras mycket lång, och de som besöker Israel på en gruppresa vet att det finns en outsinlig mängd alternativ, och dagarna blir både långa och svettiga. Bussarna fylls och töms dagen lång, vidare, vidare till nästa efterlängtade sevärdhet.
Allt det där är självklarheter. Det finns utan tvekan saker man inte får missa. Men när man besökt Israel några gånger, eller vilket annat land som helst för övrigt, kan det vara givande att lägga lite tid på något utanför de "måsten" som kända turistorter erbjuder.
Jag vill ta tillfället att presentera ett par platser som jag personligen inte visste särskilt mycket om innan mitt första besök, men som jag vill rekommendera till dig som kanske är intresserad. Det praktiska med just dessa platser är att de fungerar för den badsugne, även om man besöker Israel utanför badsäsongen.

Foto: Bertil
Först ett besök till Gan Hashelosha nationalpark, på arabiska är namnet Sahne, som lär betyda "varma källor", kort och gott. Kristallklart vatten med temeratur runt 28 Celsius (F 82,4) året runt i en otroligt vacker miljö. Klarblå kulör i bergssjön som också erbjuder ett vattenfall att bada i, gröna gräsmattor, restaurang, museum och botanisk trädgård, allt samlat i en parkliknande miljö med Gilboaberget som fond. Några timmars avslappning och bad kan verkligen behövas ibland och här får man sitt lystmäte. En viss likhet med en svensk badsjö kanske, om det inte vore för den klarblå vattenspegeln och vattnets temperatur. Platsen är belägen inte långt från staden Beit Shean söder om Genesarets sjö, väster om väg 90.


Hamat Gader  Foto: Bertil
Vill du bada i riktigt varmt vatten ska du besöka Hamat Gader Park, bara några mil norrut från Gan Hashelosha. Där är vattnet ca 42 Celsius (F 107,6), och det gör nästan ont att doppa sig.
Till skillnad från Gan Hasheloshas naturliga berggrund är Hamat Gaders kakelklädda bassänger byggda av människohänder. Konstgjorda vattenfall, masserande vattenstrålar och stora bassänger omringade av omklädningsrum, caféer, solstolar och rekreationsytor välkomnar besökaren.
Vattnet självt är dock inte bearbetat av människan, det väller istället färdiguppvärmt fram ur bergens djup, i medeltal 600 kubikmeter per timma. Mängden vatten räcker till att bytas ut i bassängerna var fjärde timma, vilket gör att det måste vara en av världens renaste bassänger, trots en hög besöksfrekvens.
Svavel och andra mineraler (närmare 5%) bidrar till att ett bad i bassängerna lindrar ledvärk och andra krämpor. Svavlet bidrar tyvärr också till att hela anläggningen stinker likt ruttna ägg, men efter en kort stund vänjer man sig. Låt inte detta avskräcka dig, platsen är väl värt ett besök.

Det romerska badet  Foto Bertil
Hamat Gader användes redan av de romerska härskarna under Jesu tid. Dessa lät bygga ett mycket stort romerskt bad, faktiskt det näst största i världen och det största utanför Italien. De romerska baden i Hamat Gader finns kvar än i dag och är en av sevärdheterna.
En annan är en gigantisk krokodilfarm med ca 200 djur och en tredje är en underbar fågelcirkus. I en paviljong visade ett antal fåglar, t.ex papegojor, upp sina färdigheter under skickliga djurskötares översyn. De cyklade och balanserade inför en road och imponerad publik.
Dessa attraktioner ingår i biljetten.
Hamat Gader Park, som är 40 hektar stort, ligger vid den antika staden Gadera som på Jesu tid ingick i Dekapolis, "De tio städerna". Platsen ligger helt nära Genesarets sjö, vid dess sydöstra hörn, på östra sidan av Jordanfloden.

Det kändes skönt att skriva detta inlägg utan några inslag av konflikt mellan folk och länder. Israel är naturligtvis inte bara konflikt men denna vanliga vanföreställning förgiftar många människors syn på landet.
Nästa inlägg lär bli mer dystert. Jag och min hustru reser om några dagar till Krakow i Polen och där ingår självklart ett besök i koncentrationslägret Auschwitz. Jag ska - efter hemkomsten - göra ett försök att beskriva hur det kan vara att besöka en sådan plats för första gången. Det är med stor respekt och bävan jag ser fram emot den resan, samtidigt som den är något jag under många år velat genomföra. Jag hoppas du vill läsa min personliga skildring inom kort.