PIK = Politiskt InKorrekt, på grund av mycket kärlek - till Israel
Startsidan visar de två senaste artiklarna - samtliga tidigare inlägg återfinns i Bloggarkivet. Läs dem - ingen kronologi

lördag 12 juli 2014

Bomber och raketer

Nergång till ett skyddsrum i Israel
Kriget är en realitet mellan staten Israel och den islamistiska terrororganisationen Hamas i Gaza.
Det har det varit ända sedan Hamas vann valet 2006. Den eskalering som sker nu i juli 2014 är bara en eruption i ett konstant krig.
I frontlinjen och i kläm mellan dessa fientliga parter befinner sig civilbefolkningen i Gaza och i Israel.
Gaza är ockuperat av Hamas. Ja, du läste rätt. Gaza är ockuperat av Hamas, inte av Israel! Israel lämnade Gaza 2005.
Terrororganisationen Hamas vann i de politiska valet men gjorde som Adolf Hitler och hans Nationalsocialister 1933: de avskaffade demokratin. Resultatet har blivit en islamistiskt diktatur och teokrati där oliktänkande förföljs och muslimska sharialagar införts. 
Hamas är troligtvis mer populär bland vänstern i Sverige än bland befolkningen i Gaza. Konstnärer, musiker och andra kulturarbetare tvingades sluta sin gärning. (Konstigt, det är ju just den typen av människor som vänstern vurmar för hemma i Sverige) Politiska motståndare fängslades eller mördades efter maktövertagandet. På internet publicerade Hamas filmer som visade hur man knuffade bakbundna PLO-anhängare mot döden från fängelsets 5-6 meter höga mur, rakt ner i marken. De aktiva i PLO som kom undan flydde, med Israels hjälp, till sina bundsförvanter på Västbanken.

Per Jönsson, verksam på Utrikespolitiska Institutet, presenterade en ovanligt klarsynt analys av läget i Aktuelltsändningen SVT2, kl. 21.00 den 11 juli. (Drygt 16 minuter in i sändningen)  Det är ovanligt och glädjande att få höra något sådant i en svensk nyhetssändning, särskilt när man först sett det skakande reportaget som föregick Jönssons medverkan.

Israels krigsmakt anklagas för att "terrorbomba" Gazas civilbefolkning.
Det är inte ofta jag citerar ur Aftonbladet men den 12 juli hittade jag en artikel i kvällstidningen. Den är visserligen signerad Rune Thomas Ege/Verdens Gang (norsk dagstidning) men publicerad på Aftonbladets internetsida.
Rubriken är: "Vad de gör är en dubbel krigsförbrytelse". Reportern intervjuar israeliska soldater på väg mot gränsen till Gaza, men det är inte de som åsyftas i rubriken. Man märker beslutsamma men dystra soldater.
Citat:
"I jakten på männen som står bakom raketregnet mot Israel har hela bostadsområden lagts i ruiner.
– Alla uppgifter om civila offer tar oss väldigt hårt. Vi gör allt vi kan för att minimera dessa, säger Arye Sharuz Shalicar. (Talesman för den israeliska militären, Bertils anm)
– Men det är en svår situation. Hamas befälhavare styr operationerna från husen där de bor. Vi hittar vapenlager i moskéer, på förskolor och bakgårdar. Vi använder våra vapen till att skydda våra civila. Hamas använder sina civila för att skydda sina vapen. Vad de gör är en dubbel krigsförbrytelse. Och det gör ont värre för alla inblandade, säger han till VG."  (Slut citat)  Länk: Hela artikeln här 
Hamas har gått ut med den "gamla" nyheten att de ser alla israeler som militära mål, soldater som civila.
Till min stora förvåning finns det ytterligare en artikel som inte heller den liknar Aftonbladets ofta Israelkritiska hållning, där självaste utrikesminister Carl Bildt kommenterar händelserna.
Citat:
"Hamas agerande är oacceptabelt, både när man säger att man ska attackera civila, men också att attackera Ben-Gurionflygplatsen (Israels civila utrikesflygplats öster om Tel Aviv, Bertils anm), det vore fullständigt oacceptabelt." Slut citat
När till och med Carl Bildt fördömer Israels fiender börjar man tro att opinionen ska vända, men det är väl att hoppas för mycket.

Likhögar i Dresten 1945  Foto:Bundesarkiv
Jag upplever att det är läge att göra en jämförelse med verkliga terrorbombningar i historien.
USA:s bombmattor över Hanoi under Vietnamkriget på 1970-talet är ju allmänt kända och bra exempel på terrorbombningar, men historiens mest omtalade är kanske ändå de allierades nattbombningar av den tyska staden Dresten. Särskilt natten mellan 13 och 14 februari 1945, då över 1000 engelska och amerikanska bombflygplan vräkte ner brandbomber kan man tala om terrorbombning. Kriget var  redan avgjort, och även om det fanns fabriker i staden som ingick i krigsindustrin var anfallet helt omotiverat. Olika beräkningar på de civila dödsoffren har gjorts och de vanligaste siffrorna är 25 000 till 35 000 döda vid ett enda tillfälle. Brandstormar åt upp allt syre och människorna kunde inte fly.
Varje civilt dödsoffer eller skadad människa är ett misslyckande och tragedi för de drabbade, men med full respekt för de oskyldigt drabbade: frågan är om det är fruktbart att tala om terrorbombningar i Gaza. Med tanke på att Israels flygvapen har gjort över 1 000 räder och artilleri och krigsfartyg beskjuter mål i staden är ju summan dödsoffer, i jämförelse med bombningarna av Dresten för 70 år sedan, otroligt låga.

Antingen är Israel oerhört dåliga på att träffa eller så är de oerhört bra på att undvika att träffa. 

StudioEtt, Sveriges Radios magasin kl 16.00, hade 11 juli bjudit in bl.a tidigare partiordförande i Vänsterpartiet, Lars Ohly och Fredrik Malm (FP) till debatt om situationen i Gaza.
Det talades om svart-vita synsätt från båda håll, det nämdes schackbräden osv. För mig personligen är debatten faktiskt svart-vit, och jag ser Hamas som typiskt svart.
Det är ingen tillfällighet att redaktionen bjudit in Lars Ohly. Man ville naturligtvis ha en bra debatt där någon garanterat bara håller på en sida utan nyanser. Det var därför förvånande att höra honom säga att det Hamas sysslar med är förkastligt.
Ändå använder man hela programtiden till att diskutera om hurvida Israels motreaktion är proportionerlig. Länk: Debatten
Hur skulle förlustsiffrorna kunna vara proportionerliga när Israel skyddar sina civila medan Hamas uppmanar de sina att gå upp på taken och agera levande sköldar?
Israel har ett triumf på hand, antiraketsystemet Irondome. Finns det någon logisk förklaring varför ett sådant system utvecklats just i Israel? Självklart! Israel är - vad jag vet - det enda landet i världen som får tusentals raketer sända mot sina civila samhällen, år efter år. Just därför har de satsat miljarder på ett sådant motvapen.

Om Ohly fick bestämma skulle alla schackrutorna vara svarta. 
Han påstår att Israel inte vill ha rättvisa, hans beskyllningar är pinsamma och får stå för honom. Reportrarna i StudioEtt söker hela tiden infallsvinklar där Israel ska få skulden men Ove Bring, folkrättsexpert, håller uppe kvalitetsnivån på samtalet.

Idag, lördag 12 juli, pågår demonstrationer runt om i Sverige mot Israels krigföring mot Hamas.
Mottot lär vara, "Det är nog nu, Israel"
Det borde anordnas demonstrationer med mottot: "Det är nog nu, Hamas!"