Annie med en liten patient, Baran. Läs om Baran och se bilder på honom och de andra barnen: Länk - Gripande dagbok om Baran |
Först ut blir systrarna Linn och Annie Magnusson från min lilla hemby Ljungskile.
Jag har sett dem växa upp från två småflickor - de har varit nära kompisar till mina döttrar och gått i samma skola - till vuxna kvinnor.
Därtill välutbildade och företagsamma.
Linn var i Israel 2013 och Annie 2015, båda som volontärer på Shevet Achim.
Shevet Achim är en kristen organisation, namnet kan översättas med "...tillsammans i enhet...", hämtat från Psalm 133.
Det visades en uppmärksammad dokumentär om organisationen i svensk TV 2012 med namnet "Ett Barns Hjärta".
Det var så vi fick höra talas om organisationen och jag har sedan besökt hemmet på Profeternas gata i centrala Jerusalem två gånger. Shevet Achim flyttade under hösten 2015 till andra lokaler i närheten.
Lite fakta:
- De barn som behandlas hos Shevet är inte israeliska medborgare utan kurdiska och arabiska; mestadels från norra Irak, men också från Nordafrika, Gaza, och Jordanien. Barnen har alltid en vuxen släkting med sig, antingen en förälder eller en far-/morförälder.
- Den livsavgörande behandlingen är kostnadsfri för patienten och stöds av donationer, och de israeliska sjukhusen ger stora rabatter på vården.
- Volontärerna och familjerna bor i samma hus i Jerusalem.
- Shevet samarbetar med barnsjukhus i Tel Aviv.
- Organiserar även operationer för barn från Gaza. Dessa barn bor på sjukhuset.
- Organisationen vill inte göra sig beroende av inflytesrika donatorer utan förlitar sig hellre på många mindre gåvor. De är därför obundna och fria att hjälpa vem de vill.
Se gärna följande Youtube klipp:
Mycket läsvärt material och fantastiska foton återfinns på deras helt fantastiska hemsida på följande länk Shevet Achim. Ta god tid på dig och orientera runt på den.
Se gärna filmen på öppningssidan.
En fantastisk dagbok om varje barn: Länk - klicka på de olika barnen
Skänk sedan en stor eller mindre slant till verksamheten, var med och rädda liv.
Din insats betyder väldigt mycket!
Här kommer den fina, läsvärda gästkrönikan av Linn och Annie,
jag säger ett stort tack till er! (Samtliga foto från Annie och Linn)
Se gärna följande Youtube klipp:
Mycket läsvärt material och fantastiska foton återfinns på deras helt fantastiska hemsida på följande länk Shevet Achim. Ta god tid på dig och orientera runt på den.
Se gärna filmen på öppningssidan.
En fantastisk dagbok om varje barn: Länk - klicka på de olika barnen
Skänk sedan en stor eller mindre slant till verksamheten, var med och rädda liv.
Din insats betyder väldigt mycket!
Här kommer den fina, läsvärda gästkrönikan av Linn och Annie,
jag säger ett stort tack till er! (Samtliga foto från Annie och Linn)
Två volontärers upplevelse av att arbeta på Shevet Achim
På sjukhuset i Tel Aviv |
Vi vill här försöka ge en inblick i organisationens arbete och dela med oss av våra upplevelser.
En vanlig arbetsdag finns det olika uppgifter att engagera sig i, varför dagarna kan se något olika ut. Det kan handla om mindre framstående men ack så viktiga uppgifter som toalettstädning, hushållsinköp och matlagning, eller också engagemang runt barnen på olika sätt.
De barn som väntar på att få tid för hjärtoperation behöver ha någonting roligt att göra under sin väntan. Dessa dagar fylls med aktiviteter av olika slag. Det är dock viktigt att aktiviteterna anpassas efter vad dessa hjärtsjuka barn klarar av. Allvarliga hjärtfel innebär att kroppen inte har kapacitet att syresätta blodet i den mån man behöver, därför får barnen inte anstränga sig eller bli andfådda.
Denna väntan under dagar, veckor och ibland till och med månader tär på tålamodet, inte minst för föräldern. Under de perioderna får man som volontär vara med och dela familjernas oro, hemlängtan och rastlöshet men även dela glädje och hopp över barnets förväntade tillfrisknande.
När barnen fick tider bokade för undersökningar eller operation fick vi volontärer försöka vara ett stöd under processen på sjukhuset. Det kunde innebära att tolka mellan läkarna och familj och hålla koll på praktiska detaljer.
Det var som att man fick agera familjemedlem för föräldern och barnet i denna dramatiska och riskfyllda situation, då deras övriga familj befann sig mycket långt borta.
I de situationerna var jag (Annie) extra tacksam för den arabiska jag hade lärt mig på gymnasiet. Det var väldigt berikande för mig att kunna bygga relationer med mödrarna från Gaza och Irak utan att behöva använda tolk alla gånger. Språkliga utmaningar är något som vi båda tycker är roligt, och att skapa starka relationer över språkgränser är otroligt inspirerande.
Gästfrihet var något som kännetecknade och präglade organisationen på daglig basis.
Det var inte ovanligt att komma upp på morgonen och mötas av att någon främmande person satt åt frukost i köket. Det kunde vara en nyanländ kvinna i niqab med sina barn, eller en energisk konstnär som fått tillfälligt tak över huvudet.
Det kunde också vara nya volontärer som under natten anlänt från någonstans i världen.
Det var stort att få arbeta för en organisation som mitt i Jerusalem tog emot människor av olika nationaliteter och språk; judar, kristna och muslimer.
Alla välkomnades och bjöds på mat och gemenskap i en varm atmosfär.
Linn |
Det var rörande att se de judiska kirurgerna komma till sjukhuset på sin sabbatsledighet för att stå vid operationsbordet många timmar och försöka rädda ett akut sjukt barn från Gaza.
Men samtidigt känns det så självklart!
Det är klart att vi människor tillsammans ska kämpa för hälsa och liv, oberoende av vem det handlar om! Som nyutexaminerad sjuksköterska är detta en inställning som jag (Linn) ser upp till och kommer att ta med mig in i min nya yrkesroll.
Varje människoliv är unikt med ett omätbart värde. Shevet Achim i samarbete med sjukvårdspersonalen på de israeliska barnsjukhusen är ett konkret exempel på hur denna inställning till människan fungerar i praktiken.
Vi ser detta som ett otroligt bra fredsarbete.
När ett människoliv står på spel finns inget utrymme för hat.
Annie lagar mat tillsammans med barnens mammor |
Under de månader vi tillbringade som volontärer såg vardagen definitivt mycket annorlunda ut än den gjort hemma i Sverige.
Att dela ett badrum med tio personer kan vara frustrerande på morgnarna.
För att orka jobba från tidig morgon till sen kväll med emotionellt krävande människor i livskris behövs ett stort tålamod, och fordrar också möjlighet till vila under lediga dagar.
Vanligtvis väljer vi ju ofta vilka vi umgås med och ger vår tid till; vänner, familj och personer vi tycker om. Som volontär lever man väldigt tätt med personer som man aldrig tidigare träffat, och inte känner så väl. Detta kan vara en utmaning, men kan också leda till värdefulla relationer som man annars hade gått miste om.
Den kristna tron är en gemensam nämnare för volontärerna, vilket var till stor hjälp i vardagslunken. Trots alla utmaningar håller vi båda med om att en av de allra största behållningarna från vår tid på Shevet Achim är alla nya möten med människor.
Alla sorters människor!
Relationer som skapats, livshistorier vi fått ta del av och gåvan att få vara till hjälp för behövande medmänniskor.
Linn och Annie.